Zitanalyse

Een zitanalyse is bedoeld om de zit van de ruiter op het paard te analyseren. Een goede houding en zit is nodig om het paard goed in beweging te krijgen, goed te kunnen meebewegen met het paard  en zorgt voor een juiste balans tussen ruiter en paard. Tijdens de zitanalyse worden verschillende items geïnventariseerd zoals mobiliteit, stabiliteit en coördinatie van de ruiter/amazone. Maar ook ademhaling is een onderwerp. Op deze manier krijg je een beeld waar aandachtspunten liggen en wat we zouden kunnen veranderen en/ of verbeteren. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je klachten hebt van of tijdens het rijden. Het kan ook zo zijn dat je een paar punten graag zou willen verbeteren.

Na een zitanalyse volgt er een plan volgen met bijvoorbeeld oefeningen of behandeling ruiter/paard. Soms kan een kleine aanpassing al veel verbetering opleveren. Door (oefen)therapie bijvoorbeeld gericht op mobiliteit, thuis oefeningen, bewustwording creëren en de juiste doorvertaling naar het rijden te maken, wordt de houding en zit verbeterd!

Werkwijze:

Er wordt altijd gestart met een intake, daarin bespreken we al je (hulp)vragen.  Vervolgens kan er wanneer nodig een kort lichamelijk onderzoek plaatsvinden en kunnen we al een aantal items onderzoeken die van belang zijn om goed te kunnen zitten. Daarna  gaan we aan de slag met de zitanalyse. Er wordt een observatie gedaan van de zit van de ruiter op het paard. Soms kan het nodig zijn om de ruiter ook verschillende oefeningen te laten doen om een goed beeld te vormen. Het kan ook voorkomen dat we het paard moeten onderzoeken. Dit kan altijd in overleg.

Na de zitanalyse volgen er altijd handige tips en adviezen. Deze tips en adviezen komen in een verslag en kunnen direct toegepast worden en verder uitgewerkt worden met eigen instructie.

Het is mogelijk om de zitanalyse te combineren met een aantal keren instructie. De eigen instructeur mag daar altijd bij aanwezig zijn.

Daarnaast kan de zitanalyse wanneer gewenst meerdere keren herhaald worden.

Wil je meer informatie? Neem contact met ons op!